Ontdek de 4 verschillende types van hoogsensitiviteit
Vaak wordt gedacht dat HSP’ers rustige en bedachtzame mensen zijn die het liefst prikkels vermijden. Ze worden gezien als gevoelig voor overstimulatie en snel emotioneel. Echter, dit stereotype klopt niet altijd. Er zijn namelijk ook extraverte en prikkelzoekende mensen die hoogsensitief zijn. Daarom is het belangrijk om voor jezelf te weten welke eigenschappen jij naast hoogsensitiviteit bezit.
Wat is hoogsensitiviteit (HSP)?
Hoogsensitiviteit is een aangeboren persoonlijkheidseigenschap waardoor je een sensitief brein en zenuwstelsel hebt. Je verwerkt informatie dan op een diepgaande manier, de oorzaak hiervan ligt in de hersenen. Er worden méér prikkels verwerkt en diepgaander verwerkt. HSP’ers zijn hierdoor sterk in het verwerken van sociale informatie (bv. gezichtsuitdrukkingen) en sociale context. Twijfel je of je hoogsensitief bent? Doe dan hier de test.
Het is een normale en gezonde eigenschap en dus geen ziekte, diagnose, stoornis of aandoening. Het is een neutrale eigenschap die zowel voor- als nadelen heeft (afhankelijk hoe je ermee omgaat en van de omgeving waarin je leeft en werkt). Het is alsof je brein als een vergrootglas werkt. Een HSP zal 10 tot 100 keer meer prikkels opmerken! 1/5 personen is hoogsensitief, evenveel mannen als vrouwen. Ongeveer 70% van de hoogsensitieve personen is introvert, 30% extravert.
Het begrijpen van je hoogsensitiviteit is een eerste stap naar het begrijpen van je totale persoonlijkheid, die gevormd wordt door een verscheidenheid aan eigenschappen. Dat is wat jou uniek maakt! HSP is een persoonlijkheidseigenschap, maar niet elke hoogsensitieve persoon is hetzelfde.
Laten we eens dieper duiken in de vier verschillende types binnen hoogsensitiviteit.
De introverte rustzoeker
Dit type HSP houdt van rustige, kalme omgevingen en heeft tijd alleen nodig om op te laden. Ze zijn vaak diepe denkers, genieten van introspectie en hebben behoefte aan regelmatige rustpauzes om overstimulatie te voorkomen. Energie krijgen ze door alleen te zijn of 1-1 gesprekken te voeren. Grote groepen, drukte, een volle agenda of in het middelpunt van de belangstelling staan, zullen ze liever vermijden. Ze houden van rust, regelmaat en routine. Een goed boek lezen, een wandeling in de natuur of een warm bad, zijn ideaal om de batterijen van een introverte rustzoeker op te laden. Dit type kan soms overweldigd raken door gevoelens en zorgen, wat kan leiden tot terugtrekking, gevoelens van eenzaamheid en misschien zelfs verlegenheid.
De extraverte rustzoeker
Deze HSP’s genieten van sociale interactie en zijn graag onder de mensen, maar hebben nog steeds tijd nodig om te herstellen van overweldigende situaties. Het is dus heel belangrijk om hierin een goede balans te vinden. Ze kunnen extravert en sociaal zijn, maar hebben ook regelmatig momenten van stilte en reflectie nodig om in evenwicht te blijven.
De introverte sensatiezoeker
Dit type HSP zoekt opwinding en nieuwe ervaringen, maar op een meer ingetogen manier en niet perse in sociale contacten. Ze genieten van avontuur en uitdagingen, maar hebben ook tijd nodig om te reflecteren en zich terug te trekken om hun batterijen op te laden. Het is belangrijk om niet overprikkeld of onderprikkeld te geraken en ook hier een goede balans in te vinden.
De (extraverte) sensatiezoeker (HSS)
Dit type wordt ook wel beschreven als tegelijkertijd met je voet op het gaspedaal en de rem leven. Deze HSP’s zijn gepassioneerd en avontuurlijk, op zoek naar intense gevoelservaringen, afwisseling en uitdaging. Ze gedijen in dynamische, stimulerende omgevingen en zijn vaak nieuwsgierig, weloverwogen en energiek. Ze kunnen bruisen van de ideeën en hierdoor een vol hoofd krijgen. Let op: Een hoogsensitieve HSS kan ook introvert zijn!
Ze hebben meer nood aan vernieuwing en verandering. De uitdaging is dat ze zich snel kunnen vervelen of last kunnen hebben van onderprikkeling. Hierdoor kunnen ze gevoelig zijn voor een bore-out. Dit type heeft veel behoefte aan autonomie en vrijheid. Vaak zijn ze multitalenten en creatieve denkers. Ook voor een HSS is het belangrijk om goed grenzen aan te geven en regelmatig tijd voor zichzelf te nemen.
Hoogbegaafdheid
Onderzoek toont aan dat 87% van de hoogbegaafden ook hoogsensitief is. Echter, slechts 15-20% van de samenleving wordt als hoogsensitief beschouwd, terwijl 2-3% hoogbegaafd is. Dit betekent dat niet alle HSP’s hoogbegaafd zijn, maar het merendeel van de hoogbegaafden blijkt hoogsensitief te zijn volgens dit onderzoek.
In welk type herken jij je het meeste? Kun je jezelf identificeren met de bijbehorende uitdagingen? Stel je eens voor hoe het zou zijn als je niet langer worstelt met deze uitdagingen, maar in plaats daarvan je talenten volledig kunt benutten.
Zoek je ondersteuning bij je hoogsensitiviteit?
Dan is het HSP traject zeker iets voor jou. Investeren als hoogsensitief persoon in meer zelfliefde en werkgeluk is het mooiste cadeau dat jij jezelf kan geven. Je zal krachtige veranderingen voelen in al je levensgebieden. Leer beter omgaan met je hoogsensitiviteit en durf kiezen voor wat je écht gelukkig maakt. Ontdek het volledige HSP traject op www.sannedewaele.be.
Veel liefs,
Volg je mij al op Instagram? Ik deel hier wekelijks interessante zelfzorg en zelfliefde tips voor hoogsensitieve personen. Zeker de moeite om te volgen!