Wat is hoogsensitiviteit (HSP)? Doe de gratis test!

Hoogsensitieve personen (HSP) hebben een aangeboren gevoeligheid voor positieve en negatieve omgevingsinvloeden. Het is geen ziekte of stoornis, maar een persoonlijkheidskenmerk met verschillende eigenschappen. De afkorting HSP komt van het Engelse ‘Highly Sensitive Person’. Een HSP neemt prikkels intenser waar en verwerkt ze op een diepgaandere manier dan gemiddeld.

Hoogsensitiviteit betekent letterlijk dat je prikkels op een andere manier ervaart en verwerkt. Ongeveer 20% van de wereldbevolking is bewezen hoogsensitief, maar in de werkelijkheid zullen dat er meer zijn. Evenveel mannen als vrouwen hebben dit persoonlijkheidskenmerk.

Hoogsensitieve mensen kunnen zich vaak goed afstemmen op anderen, zijn fantasierijk, creatief en intuïtief ingesteld en kunnen intens genieten. Ze merken veel dingen eerder op dan anderen en leggen sneller verbanden.

Een uitdaging kan zijn dat het zenuwstelsel sneller de maximum limiet bereikt bij veel omgevingsprikkels; door bijvoorbeeld geluid, geuren, licht, drukke en volle ruimtes of een gespannen sfeer.

  • Meer weten over hoogsensitiviteit? Neem een kijkje op mijn blog.
  • Twijfel je of je hoogsensitief bent? Doe hier de HSP-test.

Gratis mini-masterclass: Je energie beschermen als HSP

Gratis aanbod


Gratis Facebook groep ‘Hoogsensitief op het werk (BE & NL)’

Een online Facebook community voor hoogsensitieve personen uit België en Nederland die hun ervaringen, uitdagingen en inzichten willen delen over het omgaan met hoogsensitiviteit op de werkplek. Je kan hier lid worden.

Gratis e-book over hoogsensitiviteit op het werk: 50 reflectievragen voor meer werkgeluk als HSP

Gratis aanbod
  • Wil je jezelf en je behoeften als hoogsensitieve persoon op werkvlak beter leren kennen?
  • Zou je graag uitzoeken welke werkomgeving jou gelukkig maakt?
  • Helpt het jou om aan de hand van inspiratievragen te reflecteren over je huidige (werk)situatie?

Dan kan je meteen aan de slag met dit gratis e-book vol reflectievragen die je zullen helpen om uit te zoeken wat je nu écht wilt en waar je tegenaan loopt. Laat het een eerste stap zijn in je bewustwordingsproces en je reis naar meer werkgeluk.


Volg je mij al op Instagram?

Ik inspireer je graag met mijn dagelijkse content over zelfliefde, werkgeluk en persoonlijke ontwikkeling!