Hoogsensitief op het werk: vertellen of niet?
Stap je als hoogsensitief persoon dagelijks een prikkelrijke werkplek binnen? Dan rijst misschien de vraag: moet ik mijn hoogsensitiviteit bespreken met mijn collega’s of leidinggevende?
Stel je eens voor: je zit in een drukke werkplek, omringd door het geluid van toetsenborden en het geroezemoes van gesprekken. Voor de meesten is dit gewoon een normale werkdag, maar voor jou als hoogsensitief persoon kunnen deze geluiden of indrukken al snel te veel worden. Misschien voel je je snel overprikkeld en heb je wat meer momenten nodig om tot rust te komen.
En dan komt de grote vraag: vertel je anderen over je hoogsensitiviteit of hou je het voor jezelf?
Laten we beide kanten eens onderzoeken.
Vertellen dat je hoogsensitief bent?
De voordelen van open communiceren over je HSP:
- Begrip en steun: Door open te zijn over je hoogsensitiviteit, geef je anderen de kans om je beter te begrijpen. Ze kunnen dan meer rekening met je houden en je steunen als je bijvoorbeeld een beetje meer rust nodig hebt.
- Teamwerk: Het kan de sfeer in het team verbeteren als iedereen openlijk praat over wat hen uniek maakt, inclusief hun uitdagingen. Als je je hoogsensitiviteit deelt, kan het team beter samenwerken en elkaar helpen.
- Zorg voor jezelf: Als je open bent over je hoogsensitiviteit, geef je jezelf toestemming om goed voor jezelf te zorgen. Het is belangrijk om je eigen grenzen te kennen en te respecteren en door dit te delen, help je anderen begrijpen wat die grenzen zijn.
Niet vertellen over je hoogsensitiviteit
- Oordelen: Helaas zijn er nog steeds mensen die niet begrijpen wat hoogsensitiviteit inhoudt en ze kunnen verkeerde conclusies trekken als je erover vertelt. Dit kan leiden tot vooroordelen of vervelende opmerkingen.
- Professionaliteit: Sommigen vinden dat persoonlijke zaken zoals hoogsensitiviteit niet thuishoren op het werk. Ze denken dat het je professionele imago kan schaden. Dit kan vooral zo zijn in werkomgevingen waar veel nadruk ligt op prestaties.
- Zelfbescherming: Voor sommige hoogsensitieve mensen kan het eng zijn om hun hoogsensitiviteit te delen, omdat ze bang zijn voor negatieve reacties. Het kan een manier zijn om jezelf te beschermen tegen mogelijke afwijzing.
Het belang van open communicatie
Je kan ook je behoeften of grenzen communiceren zonder je hoogsensitiviteit te vermelden. Het gaat erom dat je je comfortabel voelt op je werkplek en dat je collega’s en leidinggevende begrijpen wat je nodig hebt om optimaal te kunnen functioneren.
Of het nu gaat om het vragen om een rustige werkplek om geconcentreerder te kunnen werken, het aangeven van de behoefte aan regelmatige pauzes tijdens drukke dagen of het bespreken van flexibele werktijden om overprikkeling te voorkomen, open communicatie over je behoeften kan bijdragen aan een gezonde en ondersteunende werkomgeving.
Omgaan met onbegrip
Als er weinig begrip is voor je hoogsensitiviteit op de werkvloer dan kan dit zeer frustrerend zijn, maar er zijn wel manieren om hiermee om te gaan.
Allereerst is het belangrijk om zelfbewust te blijven en je grenzen te kennen. Als je merkt dat bepaalde situaties overweldigend zijn, probeer dan manieren te vinden om jezelf te kalmeren, zoals diepe ademhalingsoefeningen of het nemen van korte pauzes.
Daarnaast kan het nuttig zijn om met een vertrouwde collega of vriend buiten het werk te praten over je ervaringen. Soms kan het delen van je gevoelens enorm helpen. Je zal ook merken dat je niet alleen bent. Op 30 medewerkers zijn gemiddeld zes personen hoogsensitief.
Als het gebrek aan begrip voor je hoogsensitiviteit ernstige problemen veroorzaakt op het werk, overweeg dan om het gesprek aan te gaan met je leidinggevende of de HR-afdeling. Leg rustig uit wat hoogsensitiviteit inhoudt en hoe bepaalde aanpassingen of ondersteuning kunnen helpen om je werkprestaties te verbeteren. Door open en constructief te communiceren, kun je mogelijk samenwerken aan oplossingen die voor iedereen werken.
En onthoud dat je hoogsensitiviteit een kracht is, geen zwakte. Het is een deel van wat jou uniek maakt en het verdient respect en begrip, zowel op het werk als daarbuiten.
Een andere werkplek zoeken?
Als er echt geen begrip is voor je hoogsensitiviteit op je huidige werkplek en dit een aanhoudend probleem vormt, kan je overwegen om een andere werkplek te zoeken. Het is belangrijk om te onthouden dat je recht hebt op een werkomgeving die ondersteunend en respectvol is. Voor hoogsensitieve personen is het cruciaal om een werkplek te vinden met een positieve sfeer en wederzijds begrip.
Het zoeken naar een nieuwe job kan een uitdagende stap zijn, maar het kan ook een kans zijn om een omgeving te vinden die beter aansluit bij je behoeften als HSP. Voordat je deze beslissing neemt, is het verstandig om je opties te verkennen en na te denken over wat voor soort werkplek het beste bij je past.
Gratis infofiche
Geen idee hoe je aan je (werk)omgeving kan vertellen wat hoogsensitiviteit juist is? Dan kan deze handige infofiche helpen. Je kunt hem uitprinten en delen met je collega’s of leidinggevende of gewoon als een handige reminder voor jezelf gebruiken.
Besluit
Uiteindelijk is het je eigen keuze om al dan niet te vertellen over je hoogsensitiviteit. Denk goed na over wat het beste is voor jou en je werkomgeving. Het delen ervan kan een stap zijn naar meer begrip, maar alleen als jij je daar klaar voor voelt.
Zoek je ondersteuning bij je hoogsensitiviteit op het werk?
Dan kan je bij mij terecht met loopbaancheques van de VDAB. Wanneer jij recht hebt op loopbaancheques van de VDAB, betaal je slechts 90 EUR voor 7 uren loopbaanbegeleiding. Alle informatie kan je hier vinden. Wanneer je geen recht hebt op loopbaancheques, is er het HSP traject.
In samenwerking met erkend loopbaancentrum DELAVIE.
Veel liefs,
Volg je mij al op Instagram? Ik deel hier wekelijks interessante zelfzorg en zelfliefde tips voor hoogsensitieve personen. Zeker de moeite om te volgen!